Tryckoriginal – Vad är det? Team Heja förklarar

Ett tryckoriginal är som en husritning vid ett husbygge.

En digital “ritning” som instruerar tryckeriet hur den färdiga trycksaken ska se ut när den är färdig för leverans.

Att göra ett tryckoriginal är lätt och göra för den invigde men kan vara nog så knepigt för den som inte är bevandrad med exempelvis Illustrator, In-Design och liknande program.

Ska man göra en enklare A4:a eller A5:a flyer kan man också använda sig av ett word-program och spara filen som PDF. Det man oftast behöver tänka på är att använda sig av högupplösta bilder när man designar sin trycksak för bästa resultat.

Bilder i tryck blir inte bättre än vad originalet tillåter. Är originalet lågupplöst blir bilden ofta väldigt pixlig eller grynig och inte så skarp. Det kan dock funka hyfsat om bilden ska betraktas på avstånd.


Tryckoriginal – 3 nivåer

Tycker du att det blir krångligt att ordna ett dugligt tryckoriginal så kan vi givetvis hjälpa dig med detta. Team Heja tillämpar 3 nivåer:

 • Enkelt original – Ett kostnadsfritt tryckfärdigt original som tar max 1 arbetstimme att utforma. Det är den vanligaste varianten och det ingår upp till 2 korrekturvändor. Kostnadsfritt vid beställning av profilprodukter och trycksaker.
 • Avancerat original – Ett tryckfärdigt original som tar från 1 till 4 arbetstimmar att utforma. I den här varianten ingår upp till 3 korrekturvändor.
  Enhetspris 850 kr + moms vid beställning av profilprodukter och trycksaker.
 • Mycket avancerat original – Ett eller flera tryckfärdiga original som tar från 4  arbetstimmar eller mer att utforma.
  Begär offert.

Ett tryckfärdigt original ska ses som en engångskostnad för när originalet väl finns går det att återanvända hur många gånger som helst. Behöver originalet i framtiden uppdateras med lite text eller byta någon enstaka bild men med bibehållen grund-lay out, så tillkommer ingen extra kostnad.

Tryckoriginal – korrektur

När vi gör ett tryckoriginal till dig gör vi först ett förslag eller utkast på hur trycksaken kan komma att se ut. Vi mailar förslaget till dig för kommentar och eventuella ändringar. Detta moment gör vi upp till 2 gånger utan extra kostnad. Därför är det viktigt att innan vi börjar har fått en så god bild som möjligt om dina önskemål som möjligt. När vi är överens om förslaget gör vi ett slutkorrektur som du måste godkänna innan vi färdigställer originalet och skickar det till tryckproduktion.

Tillhandahåller du själv eget original skickas inget korrektur.

Detta behöver vi av dig för att göra ett tryckoriginal

 • Ett textmanus eller förslag på vad som ska stå på trycksaken.
 • Högupplösta bilder och logotyp.
 • Eventuell grafisk manual om sådan finns.
 • Gärna din idé om hur du önskar att trycksaken ska se ut.

Välkommen!

Maila: heja@teamheja.se
Ring: 0705-480 285